Wij zijn beter!

Locaties

Goes
0113 - 272360

Westsingel 90C
4461 DN Goes

Postbus 462
4460 AW Goes

Tel. 0113 - 272360
Fax: 0113 - 272361

Route planner
Goes
Bergen op zoom
0164 - 248155

Vanaf 1 juni 2017 is onze nieuwe spreekuurlocatie:
Dahliastraat 94B
4613 DP Bergen op Zoom

Postbus 433
4600 AK Bergen op Zoom

Tel. 0164 - 248155

Openbaar Vervoer
Vanaf Station Bergen op Zoom neemt u de stadsbus nr 23 richting Noordgeest via Meilust. U stapt uit bij halte Burg. Wittelaan. Als u kijkt in de richting waarin de bus rijdt, ziet u ons pand liggen. Loop in de richting van ons pand en neem de eerste rechts (Pomonalaan) en vervolgens de eerste links (Dahliastraat) Neem opnieuw de eerste links, dan loopt u direct op ons pand af. We zijn gevestigd op de eerste etage.

Route planner
Bergen op Zoom
Rotterdam
010 - 4822444

Spreekuurlocatie Rotterdam

Let op: per 13 april 2015 is de spreekuurlocatie in Rotterdam verhuisd naar:

Langstraat 11-12
3162 WC Rhoon

Tel. 010 - 4822444

Route planner
Rotterdam
Terneuzen
0115 - 621804

Mr. F.J. Haarmanweg 16-c
4538 AR Terneuzen

Tel. 0115 - 621804

Route planner
Terneuzen
Vlissingen
0113 - 272360

Praktijkcentrum Jasperse

Papegaaienburg 50
4386 DA Vlissingen

Tel. 0113 - 272360

Route planner
Vlissingen
kaart Goes Vlissingen Terneuzen Bergen op Zoom Rotterdam

RIE en COVID-19

Het uitvoeren en toetsen van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) is een verplichting. Een RI&E moet altijd actueel zijn. Verandert er iets in uw werkomstandigheden? Dan moet u uw RI&E actualiseren. Door COVID-19 zijn voor alle organisaties de werkomgeving- en omstandigheden veranderd. COVID-19 is een arbeidsrisico. Dus tijd voor een actualisatie van uw RI&E.

Het belang van de RI&E, juist nu
COVID-19 is geen eendagsvlieg. De ad hoc maatregelen die de meeste bedrijven moesten nemen, waren een adequaat noodverband. Thuis op de houten keukenstoel kom je heus een heel eind. Maar voor de langere duur zijn structurele aanpassingen in de werksituatie nodig. Fysiek én sociaal. Onze HumanCapitalCare collega’s René van Woezik (senior adviseur, Europees register ergonoom en hoger veiligheidsdeskundige) en Marco Leutscher (arbeidshygiënist en hoger veiligheidskundige) vertellen erover in het artikel Aangepaste werksituaties en behoud van het honkgevoel‘. 

 

Meest voorkomende arbeidsrisico's

 

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Door de coronacrisis werken veel medewerkers op een andere manier dan zij gewend zijn. Ze werken (deels) thuis of onder aangepaste omstandigheden op de werkvloer. Dat heeft een mentale impact. En het vraagt wat van ieders veerkracht. Thuiswerken is best solitair. Hoe werk je samen als je elkaar niet ziet? En hoe geef je leiding op afstand? Hoe ga je om met het gemis van collega’s en sociale contacten? En hoe vind je de balans tussen thuis zijn (partner en kinderen) en thuiswerken? En werk je wel op je oude vertrouwde werkplek, dan gelden er aangepaste maatregelen die impact hebben. De veranderingen en onzekerheid brengen onrust met zich mee wat kan leiden tot disbalans. Een gesprek met een coach helpt hierbij. En voor leidinggevenden geldt dat het leidinggeven op afstand best wat uitdagingen met zich meebrengt. Hoe blijven zij met medewerkers in contact? Hoe houden ze hen gezond, gemotiveerd en competent aan het werk en hoe spelen zij adequaat in op hun extra behoeften in deze tijd? Ook voor leidinggevenden helpt dan een gesprek met een coach.

 

Fysieke belasting door werkplekinrichting 

Met name als het gaat om thuiswerken, is fysieke belasting als gevolg van de werkplekinrichting een groot risico. Thuiswerkplekken zijn vaak niet ingericht voor structureel thuiswerken. Als er al een thuiswerkplek is. Velen werken aan de keukentafel. Medewerkers voorzien in de juiste middelen, ondersteunen bij het juist inrichten van de werkplek en informeren over hoe een goede werkplek eruit ziet is enorm belangrijk. Dat kan op verschillende manieren. Door een werkplekonderzoek of – indien een onderzoek op locatie niet mogelijk is – een online (thuis)werkplek-check te laten uitvoeren bijvoorbeeld. Of een – preventieve – online voorlichtingssessie te organiseren waarin medewerkers informatie en handvatten krijgen over hoe zijn prettig en goed thuis kunnen werken en hun werkplek goed inrichten. Bekijk ook alvast onze speciale informatiepagina over prettig en gezond thuiswerken.

 

Thuiswerken 

Thuiswerken an sich is ook een arbeidsrisico. Afgelopen maanden is dit adequaat en pragmatisch opgepakt en georganiseerd. Nu blijkt dat het voor veel organisaties een structureel onderdeel van de manier van werken wordt, vraagt dat om een structurele aanpak. Met aandacht voor álle facetten die thuiswerken met zich brengt. Van werkplekinrichting thuis en het vinden van een nieuwe invulling voor de bestaande kantoren, tot het mentale en sociale aspect voor medewerkers. De communicatie onderling en het leidinggeven op afstand. Het brengt ook juridische verplichtingen met zich mee. Kortom: het vraagt om beleid. Ernaar kijken in een breder perspectief. En dat is altijd maatwerk. Natuurlijk staan wij voor u klaar om daarbij te helpen.

 

Aan de slag met de RI&E

Tijd om aan de slag te gaan. Er zijn twee mogelijkheden. U voert zelf de RI&E uit en laat deze door ons toetsen. Of wij voeren hem voor u uit én toetsen hem voor u. Eén van onze professionals bezoekt uw organisatie, voert de RI&E uit en bekijkt met zijn kennis én ervaring de werkomstandigheden in uw organisatie. Met een objectieve blik en vergelijking van andere bedrijven. Maar daar stoppen wij niet. Want het rapport is één ding, het vertalen naar een concreet plan van aanpak en de uitvoering van de bijbehorende maatregelen is waar het uiteindelijk om gaat. Die maken het verschil. En ook daarbij staan wij voor u klaar.

Goed om te weten: wat levert de RI&E u op? Bekijk het filmpje van Steunpunt RIE.

 

Preventiewerk in coronatijd

Het gezond en veilig houden van de werkomgeving en –omstandigheden is een continu proces. Uw preventiemedewerker heeft hierin een cruciale rol. Ook op hen komt veel af nu de werkomgeving en -omstandigheden zijn veranderd door COVID-19. Speciaal voor hen organiseren wij meet-up sessies. Online komen we samen met maximaal 6 preventiemedewerkers én experts van HumanCapitalCare. Samen bespreken we zaken waar men tegenaan loopt. Wij bieden inzichten en antwoorden vanuit onze kennis en expertise en de preventiemedewerkers vanuit hun ervaringen in de praktijk. Heeft u interesse, laat het ons weten. Dan komen we samen tot een datum.